La irrupció de la Covid-19 va canviar les nostres vides i la forma en la que treballem. Per conèixer millor l’experiència dels companys del centre d’atenció primària i com a reconeixement al seu esforç, hem entrevistat a una persona de cada estament.
Aquesta és l’entrevista amb l\’administratiu Ricardo Cañabate. La conversa va tenir lloc a mitjans de juliol del 2020.
Com va canviar la irrupció de la covid-19 la manera d’exercir la teva professió?
RC: La implicació. La Unitat d’Atenció a l’Usuari va mostrar un major compromís tant amb el lloc de treball, com amb l’organització. Vam començar a fer tasques noves, la més visible la de conductors per als equips que feien atenció domiciliària per augmentar la seguretat dels professionals.
Què ha estat el més difícil per a tu durant aquell període?
RC: La setmana en la que vam fer les PCR a les residències, coordinant-nos amb l’hospital de Vall d’Hebron. Va ser molta pressió, calia estar sempre disponible, et trucaven de les residències, de Vall d’Hebron… Va ser una setmana molt dura, no només per l’estrès, sinó també per l’impacte psicològic. Vaig veure coses que pensava que mai veuria, tant a l’hospital com a les residències.
I durant el desconfinament i la nova normalitat?
RC: Mantenir la tensió, l’alerta. Estem en un moment on la relaxació és el més perillós. Que s’hagi acabat l’estat d’alarma no vol dir que puguem tornar a allò que fèiem abans. La nova normalitat és diferent. És important dir a la ciutadania que faci un bon ús dels serveis sanitaris, perquè puguem seguir fent la nostra feina de la millor manera possible. Això no vol dir que no atenguem o no siguem accessibles. No és cert que només estiguem pendents del coronavirus. És una nova forma de treballar i ens hem hagut d’adaptar-hi tots de cop.
Durant molts mesos hem demanat que ens truquin, seguim disponibles, però que no vinguin directament al CAP. I cal seguir així, el perill segueix.
Com has viscut aquests mesos, què t’ha ajudat més?
RC: Estar informat, que la direcció del CAP ens hagi informat en tot moment. A vegades et tanques al micromón del teu lloc de treball i no veus quina és la realitat general.
És important cercar informació de salut sempre a les fonts oficials i anar amb molt de compte per identificar les notícies falses. Això ajuda a entendre què està passant.
Què voldries explicar a la població de cara a la tardor?
RC: No baixeu la guàrdia! Fins que les autoritats sanitàries no diguin el contrari: mascareta, higiene de mans i distància. Eviteu les aglomeracions i vingueu al CAP només si és imprescindible. I sobretot, molt de sentit comú!