Entrevista amb José Pérez - Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi

Com hem viscut la irrupció de la Covid-19 al CAP? III

La irrupció de la Covid-19 va canviar les nostres vides i la forma en la que treballem. Per conèixer millor l’experiència dels companys del centre d’atenció primària i com a reconeixement al seu esforç, hem entrevistat a una persona de cada estament.

Aquesta és l’entrevista amb l\’infermer i coordinador de Pediatria José Pérez. La conversa va tenir lloc a mitjans de juliol del 2020.

Com va canviar la irrupció de la covid-19 la manera d’exercir la teva professió?

JP: Al principi era situació nova, amb molta incertesa, cada dia l’escenari canviava. Allò que planificaves, a l’endemà ja no servia i ho havies de fer d’una altra forma.

Què ha estat el més difícil per a tu durant aquell període?

JP: Una de les coses més difícils era compaginar la vida professional i personal. Nosaltres teníem la sort de poder sortir a treballar, a ajudar i això minimitzava el temps d’estar a casa. Però després a casa feies de pare, de professor, havies d’anar a comprar a una hora determinada, cuidar a la família, no veure’ls… Era sempre el mateix, sense les coses que feies normalment al temps d’oci i que t’agradaven que et permeten desconnectar. Això desgasta molt.

I durant el desconfinament i la nova normalitat?

JP: Ara encara hi ha por. Sembla que hi ha una mica de pausa, però veiem que la gent s’ha relaxat. I és cert que tots necessitem vacances i no pensar en la Covid-19 ni en els webinars ni coses d’aquestes… Ho hem passat malament i ens hem desgastat i veiem que quan torni el fred i les malalties de l’hivern ens tornarem a desgastar. Serà molt dur.

Com has viscut aquests mesos, què t’ha ajudat més?

JP: Al principi, els canvis constant generaven una sensació d’inseguretat i d’anar posant pegats. Però crec que l’equip que ho ha fet molt bé. Hem tingut molta feina. Ara, a la dinàmica de cada dia ha canviat. Ho tenim tot més controlat i planificat i això ajuda.

El contacte telefònic ens ha ajudat molt per donar suport durant el confinament.

Tot plegat ens ha ajudat a posar en relleu la nostra tasca, sentir-nos valorats i això ens ha ajudat a portar-ho millor. I cal que això es mantingui.

La gent ens ha fet donacions de mascaretes, pantalles i això ha estat molt positiu.

Què t’hauria ajudat i has trobat a faltar?

JP: Que [el lideratge en la gestió de l’epidèmia] hagués recaigut més en l’atenció primària al principi i no tant des dels hospitals.

Què voldries explicar a la població de cara a la tardor?

JP: Seguir tenint respecte al virus, no baixar la guàrdia, seguir les recomanacions que dona Salut, Salut Pública, el CAP: mascareta, distància, higiene de mans. I sobretot, vacunació de la grip i prevenció. Ser realistes per no tornar al mateix. S’ha aplaudit molt als sanitaris, però sembla que això ja s’hagi oblidat, cal seguir mostrant el compromís de manera diària. Els sanitaris estem cansats. Sembla que només tinguin present la gravetat de la situació aquelles persones que han tingut un cas greu al seu voltant.

Tots volem platja i vacances, però cal fer-ho amb responsabilitat. Segurament ens tocarà conviure amb aquest virus durant anys, cal fer-ho bé.